Tuinfrezen zijn grondfrezen die u zelf met de hand kunt bedienen, zonder dat u daar een externe krachtbron zoals een trekker of minitractor voor nodig heeft. Een tuinfrees is ideaal om een nieuw gazon of uw moestuin mee voor te bereiden. Deze machine roert de grond als het ware door elkaar, waardoor het verkruimeld en los komt te liggen. In de losse grond is het een stuk makkelijk om planten/groenten te poten of gras te zaaien. De draaiende messen van de tuinfrees zorgen ervoor dat onkruidwortels versneden worden en dat de aarde meer lucht krijgt. Dit laatste is belangrijk, want hierdoor laat de grond meer water toe en is het gemakkelijk om bijvoorbeeld mest of verse grond toe te voegen. Al met al zorgt een tuinfrees voor makkelijk bewerkbare grond die ook nog eens een stuk vruchtbaarder is.

HUSQVARNA TR 348 Tuinfrees

 1.481,00

Waar moet u op letten bij de aankoop van een tuinfrees?

Bodemfreestype

Een frees met de messen aan de achterkant (rear-tine) is geschikt voor zwaardere klussen dan een tuinfrees met de messen aan de achterkant (front-tine). Rear-tine is geschikt voor stevige grond en een groter oppervlak, front-tine voor lossere grond, zoals bloembedden en groentetuintjes.

Werkdiepte

Dit is de maximale werkdiepte van de messen, houdt dit in de gaten, voor sommige klussen is een bepaalde diepte vereist.

Werkbreedte

Een brede tuinfrees is handig als u een groot, open oppervlak moet frezen. Zo freest u een groot stuk grond in één keer en bent u sneller klaar. Voor een klein of krap stuk grond is een smallere tuinfrees handig. Hierdoor kunt u beter manoeuvreren en past de tuinfrees door smalle doorgangen.

Gewicht

De machine beweegt zichzelf voort, dus u hoeft de tuinfrees niet zelf te duwen. In dat opzicht maakt het gewicht dus niet zoveel uit. Het kan wel belangrijk zijn als u hem moet transporteren, in dat geval is het handig als de tuinfrees wielen heeft, waardoor u de machine niet zelf hoeft te sjouwen.

Vermogen

Hoe dieper u met de tuinfrees wilt snijden, des te meer vermogen u nodig heeft. Dieper snijden betekent namelijk ook meer grond omspitten en hier is vermogen voor nodig. Daarnaast is de grond die u freest ook van belang: Des te stugger die is, denk aan klei- of leemgrond, des te meer vermogen u nodig heeft.

Een stoksnoeizaag kopen bij Van Dolderen

Bij Van Dolderen Machines vindt u tuinfrezen van Husqvarna. Uit ervaring weten we dat dit een topmerk is dat levert op het gebied van kwaliteit, efficiëntie en innovatie.

We adviseren om uw tuinfrees in ieder geval één keer per jaar grondig na te kijken en onderhoud te laten doen. Heeft u onderhoud of een reparatie aan uw tuinfrees nodig? Neem dan contact met ons op.

Bestellingen boven €99 worden gratis bij u thuis bezorgd. Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op of kom bij ons langs, dan helpen we u verder. Wij zijn te bereiken via telefoon (0488 71 20 52) en e-mail (klantenservice@vdolderen.nl). U vindt ons op de Batterijenweg 1C 4041DA in Kesteren.

Veelgestelde vragen over tuinfrezen

Wat zijn de beste omstandigheden om te frezen?

Frezen wordt meestal gedaan in Maart/April, voor het groeiseizoen. De beste omstandigheden zijn als de grond zandig of licht leemachtig is. In de klei en sterk leemachtige grond heeft de tuinfrees meer moeite om de grond in beweging te brengen. Voor alle grondsoorten geldt dat het makkelijker is om droge grond te frezen, maar in klei- en leemgrond kan dit ook dan nog lastig zijn.

Kan ik ook dieper frezen dan de maximale werkdiepte?

Dit is wel mogelijk, maar vergt een aantal extra stappen. Als u eerst de bovenlaag van de grond freest en vervolgens de losse grond verwijderd, kunt u op die manier meer diepte bereiken. Dit kost wat extra tijd, maar is nog steeds efficiënter dan de grond omspitten met een spade.

Wat is het verschil tussen een grondfrees en een tuinfrees?

Bij Van Dolderen maken we onderscheid tussen frezen die achter een trekker worden gebruikt (grondfrezen en frezen die met de hand worden gebruikt (tuinfrezen). Een grondfrees is voor grotere oppervlakken en wordt over het algemeen professioneel gebruikt. Een tuinfrees is ook geschikt voor particulier gebruik, bijvoorbeeld in een gazon of moestuin.

Is een tuinfrees na gebruik makkelijk te verplaatsen?

Op dit moment hebben al onze tuinfrezen (met uitzondering van de T300RH Compact Pro) één of meerdere transportwielen. Hiermee rijdt u de tuinfrees gemakkelijk van plek naar plek.